Restauratie en kerkwerk

Het restaureren van diverse hekwerken en andere projecten van de verscheidene kerken in ons land is een vraag die wij graag vervullen. Vaak werken wij bij deze grote projecten samen met een architect voor nieuw en te restaureren kerk- of restauratiewerk.

Herstel
Authenticiteit
Regelgeving

Ambachtelijk herstel naar de originele staat

Wij beheersen de ambachtelijke vaardigheden van de siersmeedkunst om te kunnen restaureren zoals het oorspronkelijk was bedoeld door de maker. Wij restaureren gevelletters en gevelversieringen, traphekken, obelisken en ornamenten, priëlen, bronzen objecten, met of zonder bladgoud, et cetera. Wij verzekeren u gedegen professioneel advies en een zorgvuldige plaatsing.

Authenticiteit

Wij zijn de juiste partner voor diverse restauraties. Wij hebben onder andere restauratiewerkzaamheden uitgevoerd voor het Scheepvaarthuis, het Centraal Station te Amsterdam, de Rode Olifant in Den Haag, de watertoren van Domburg en Nyenrode Business Universiteit.

Ieder door ons gerestaureerd pand of object getuigt van duurzaam vakmanschap.

Regelgeving

Bij het restaureren van monumenten zijn er veel regels waar men zich aan dient te houden. Wij hebben de kennis in huis over de geldende regelgevingen.

Voor het bewerken van historisch metaal is een wezenlijk andere benadering nodig dan bij modern staal. Een verkeerde behandeling, materiaalkeuze of uitvoeringstechniek kan grote gevolgen hebben voor historisch metalen onderdelen.

Bij herstel of vervanging van een onderdeel uit historisch metaal is het streven, om het originele materiaal zo veel mogelijk te hergebruiken en te benaderen. Van belang is echter om te bepalen of aan de historische onderdelen constructieve eisen zijn gesteld en of het nieuwe metaal daaraan moet voldoen. Is dit het geval, dan mag van de historisch context afgeweken worden door het materiaal te verbeteren.

Het repareren van historisch metaal moet zoveel mogelijk in de geest van de oorspronkelijke smeedtechnieken worden uitgevoerd, zoals vuurlassen of wellen.

Verscheidenheid
Smeedelementen
Toen en nu

Een verscheidenheid aan stijlen

Wij smeden al het gewenste kerkwerk. Altijd geheel in lijn met de architectonische vormgeving van de kerk en het interieur. Referentie is de kathedraal van Hulst waar wij het hekwerk voor hebben gesmeed en geplaatst. Ook het smeedijzeren hekwerk rondom de kerk in Boxtel heeft onze smederij verzorgd.

Smeedelementen

Een kerk bevat veel gesmede elementen, denk aan; wandverlichting en de immense kroonluchters, de doopvont, de kandelaars of embleem, liturgisch vaatwerk als ciborie, kruizen, ornamenten, preekstoel, raamwerk, lezenaar, muziekstandaard, roosters en het mededelingenbord. Dit en meer hoort bij kerkwerk dat Kunst-Siersmederij Rein Tupker & ZN kan vervaardigen.

Toen en nu

Kerken zijn vanuit de oudheid onlosmakelijk verbonden met smeedwerk. Ambachtelijk smeedwerk hoort bij een kerk. Rondom kerken treffen we veelal hekwerken voor het afbakenen van het terrein, voor het aangeven van scheidingslijnen en tegelijkertijd ter bescherming van de kerk en zijn volgers.

Ook nu in onze huidige tijd is authentiek smeedwerk van groot belang om de serene sfeer die een kerk uitstraalt te behouden.

Inspiratie nodig?

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden en eerdere ontwerpen?

Neem een kijkje tussen onze eerder vervaardigde projecten.

Hier tref je een greep uit onze portefeuille met de vele variaties die wij kunnen bieden:

Laat je inspireren

Interesse? Neem vrijblijvend contact op met ons

Ik wil graag:

Voor een nauwkeurige offerte hebben wij uitgebreide informatie nodig, zoals maatvoeringen en het plaatsingsadres.